Hoe target je specifieke bedrijven met LinkedIn Ads?
Laatst bijgewerkt op 20 april 2023.

Voor B2B bedrijven is het advertentienetwerk van LinkedIn uitermate geschikt om snel nieuwe leads te genereren. Met ruim 9.1 miljoen Nederlandse leden, vind je er namelijk alle beslissers uit jouw doelgroep. Daarnaast biedt LinkedIn talloze mogelijkheden om jouw advertenties specifiek te richten op mensen met de juiste functie, leeftijdscategorie, interesses en diploma’s. En als je jouw advertentiebudget écht optimaal wil besteden, biedt LinkedIn zelfs een mogelijkheid specifieke bedrijven te targetten. Hoe dat werkt, leggen we stap voor stap uit in dit artikel.
Waarom zou je specifieke bedrijven targetten?
Hoe scherper je definieert wie je met jouw advertenties wil bereiken, hoe kleiner de kans dat jouw advertentiecampagne leads buiten jouw doelgroep genereert. Het advertentienetwerk van LinkedIn biedt talloze kenmerken op persoons- en bedrijfsniveau om jouw doelgroep mee te definiëren. Voor persoonskenmerken werkt dit uitstekend. Maar de bedrijfskenmerken waarmee je jouw doelgroep definieert laten veel te wensen over. Met waardeloze leads, verspilde sales-tijd en onnodige advertentiekosten tot gevolg.
Voor we beginnen
In dit artikel leggen we je van begin tot eind uit hoe je een nieuwe LinkedIn campagne opzet. Als je al weet hoe dat werkt, kan je het grootste deel van dit artikel overslaan. Voor het targetten van specifieke bedrijven is namelijk alleen stap 4 relevant.
Stap 1: Creëer een account voor het advertentienetwerk van LinkedIn
Ga naar https://www.linkedin.com/campaignmanager en creëer een nieuw account. Dat doe je door op “Ga aan de slag” te klikken. Zorg ervoor dat je al bent ingelogd met het persoonlijke LinkedIn account waarmee je jouw bedrijfspagina beheert.
Geef jouw nieuwe account een naam, selecteer de valuta die je wil gebruiken en koppel de bedrijfspagina van jouw bedrijf.

Stap 2: Creëer jouw eerste campagne
Navigeer naar het tabblad “Campagnes”, klik op “Maken” en kies “Campagne”. Geef jouw campagne vervolgens een naam en ga door naar de volgende stap.



Stap 3: Kies een doelstelling
Kies eerst een doelstelling. In dit artikel kiezen we voor een simpele campagne waarin we een bestaande LinkedIn Post promoten om nieuwe websitebezoekers te genereren. Als je een ander doelstelling kiest, zijn de laatste stappen van dit artikel mogelijk niet relevant. Voor het targetten van specifieke bedrijven maakt de doelstelling geen verschil.

Stap 4: Definieer jouw doelgroep
Het is zover! In deze stap definiëren we jouw doelgroep, waarbij we gebruikmaken van de specifieke bedrijven die passen bij jouw propositie. Kies eerst de landen en waar jouw campagne moet gaan draaien en de profieltaal van de mensen waarop je je wil richten.

Kies nu onder “Doelgroepen” voor “Geüploade lijst” en selecteer “Lijst van bedrijven”. Klik vervolgens op “Lijst uploaden”.



Geef jouw lijst een naam en vul een beschrijving in. Je kan lijsten later hergebruiken, dus kies een duidelijke aanduiding. Selecteer vervolgens “Lijst met bedrijven” en selecteer jouw lijst. Wij gebruiken een lijst uit onze webshop, maar je kan ook je eigen lijst gebruiken. Bijvoorbeeld door de bedrijven in jouw doelgroep te exporteren uit jouw CRM. Zorg ervoor dat bedrijfsnamen, adressen en website URL’s zijn inbegrepen en voeg idealiter de URL’s van LinkedIn bedrijfspagina’s toe.
Alle datasets die wij in onze webshop verkopen worden standaard opgeleverd in het juiste formaat, dus als je jouw dataset bij ons hebt gekocht hoef je alleen het LinkedIn-bestand te kiezen.



Nadat jouw lijst is geüpload, kan je de lijst toevoegen aan de doelgroep-definitie. Dat doe je door ‘m aan te vinken in de keuzelijst.
Opmerking: zodra je de lijst selecteert, verschijnt in de rechterkolom een melding. Dat komt omdat de lijst eerst door LinkedIn moet worden verwerkt, voor er een voorspelling van de campagne-resultaten kan worden gedaan. Dit kan in uitzonderlijke gevallen 24 uur duren. Je hoeft hier niet op te wachten.

Voeg nu de kenmerken van de beslissers in jouw doelgroep toe. In dit artikel houden we het simpel, maar kies zelf voor een zo scherp mogelijke definitie.


Als je tevreden bent over jouw doelgroep definitie, geef je jouw doelgroep een naam en sla je ‘m op.


Stap 5: Kies een advertentie-type
Het advertentienetwerk van LinkedIn kent diverse soorten advertenties die je in jouw campagnes kan gebruiken. Wij houden ‘t in dit artikel simpel, maar maak gerust je eigen keuze!

Stap 6: Kies waar je jouw advertenties wilt tonen
Het advertentienetwerk van LinkedIn omvat naast het sociale netwerk ook talloze andere websites. Kies zelf waar je jouw advertenties wil vertonen.

Stap 7: Stel jouw budget in
Kies nu een budget voor jouw campagne. Wij raden aan klein te beginnen en het budget naar verloop van tijd op te schroeven. Maar trek gerust je eigen plan!


Stap 8: Maak jouw advertentie(s)
Nu jouw campagne volledig is ingesteld, is het tijd jouw advertentie(s) te maken. Je kan er ook voor kiezen een bestaande “post” te promoten. Om het simpel te houden kiezen we in dit artikel voor deze optie, maar ga gerust los!



Stap 9: Controleer en activeer jouw LinkedIn campagne!
Nu je jouw advertentie(s) hebt gemaakt, is jouw campagne gereed. Controleer de instellingen en klik op “Campagne starten” om jouw campagne te activeren. Als jouw lijst nog niet door LinkedIn is verwerkt, start jouw campagne automatisch zodra dit proces is afgerond. Je kan jouw campagne ook opslaan en activeren nadat de lijst is verwerkt. Vergeet trouwens niet je betalingsgegevens te controleren. Dat doe je door in jouw dashboard onder “Accountinstellingen” te kiezen voor “Betalingscentrum” (zie laatste afbeelding).

